More
  fjellkassen.no

  Ny internasjonal studentkonkurranse for autonome skip

  I 2021 arrangeres den første utgaven av "Njord- The Autonomous Ship Challenge" i Trondheim.

  studenter fra studentorganisasjonen Njord ved NTNU står bak «Njord- The Autonomous Ship Challenge», en ny studentkonkurranse for autonome skip. Konkurransen vil finne sted i Trondheim i august 2021, og blir den første av sitt slag i Europa.

  fjellkassen.no

  -Njord ønsker å øke bevisstheten og bidra til innovasjon blant studenter innenfor maritim autonomi. Vi ønsker å skape en unik konkurranse for studenter, og gi dem en praktisk opplevelse og noe nytt og helt annet enn det som undervises i klasserommet. Vi tror konkurransen vil motivere og engasjere studenter til å fortsette karrieren innen maritim autonomi, sier Aida Angell, prosjektleder i Njord.

  Les også: Viking Energy skal gå på ammoniakk

  Trenger samarbeidspartnere

  Deltakerne i «Njord- The Autonomous Ship Challenge» skal ta med sine egendesignede skip til Trondheim, der de vil være med på å løse ulike scenarier. Her vil bedrifter kunne komme med forslag til relevante problemstillinger som kan bli et element i konkurransen. I første omgang vil det arrangeres en pilotkonkurranse med 5-7 lag fra ulike universiteter. Blir konkurransen vellykket åpner Njord for å utvide med flere lag.

  Nylig ble Njord tatt opp som medlem i Ocean Autonomy Cluster, en ny klynge for næringsliv og utdanningsinstitusjoner tilknyttet autonomi til sjøs.

  Les også: Kongsberg Maritime lanserer banebrytende teknologi

  -Studentmedvirkning er helt nødvendig for innovasjon og utvikling innen maritim autonomi i Norge og Trondheimsregionen, og Njord ønsker å være en forbindelse mellom studenter og Ocean Autonomy Cluster. Vi tror også at klyngemedlemskapet er en mulighet for Njord til å knytte nye og relevante forretningskontakter, ettersom vi er avhengige av hjelp fra kvalifiserte fagpersoner og virksomheter i klyngen. Vi ser også at klyngen er et godt sted for samarbeid, noe som er høyt verdsatt i Njord, sier Angell.

  Njord ønsker å samarbeide med næringslivet for å finne relevante problemstillinger som deltakerene i konkurransen skal løse. Avbildet er Yara Birkeland. Når det settes i drift i løpet av 2020, skal det frakte gjødsel fra Yara sin fabrikk på Herøya til utskipingsterminalene i Larvik og Brevik.(Foto:Yara/Kongsberg/Marin Teknikk)

  En unik testarena

  Morten Breivik er instituttleder ved NTNUs Institutt for teknisk kybernetikk, som har vært pådriver for å få i gang konkurransen fra NTNU sin side.

  -Vi har veldig mange aktiviteter og forskningsprosjekt innenfor autonome skip og systemer. Siden Norge ikke har en stor bilindustri er det naturlig for oss å fokusere på det som foregår til sjøs. Studentene er på mange måter en uutnyttet ressurs, som i økende grad nå får brukt og vist sitt potensial i takt med at teknologiutviklingen gjør det mulig for dem. Det har blitt arrangert ulike konkurranser for autonome biler og droner rundt omkring i verden, men foreløpig ikke for autonome skip slik vi ser det for oss, sier Breivik.

  -Dette kan bli en unik testarena for å prøve ut ulike konsepter. Studentene får ambisiøse, men likevel realistiske oppgaver, og da er det utrolig hva de kan få til, sier Breivik i et telefonintervju med Shipping24.

  Les også: Kjenner du igjen dette skipet?

  fjellkassen.no

  Her er Island Offshore sin nye kraftplugg

  Under en høytidelig seremoni ved Vard Langsten, ble Island Victory av Gudmor Ingunn Ulstein Botnen. -Vi har opplevd...

  Prosafe kvitter seg med rigg

  Prosafe oppdaterer markedet mandag morgen, og kan melde om en flåteutnyttelse i fjerde kvartal på knappe 23 prosent, mot 63 prosent...

  "West Mira" mistet livbåt i uvær

  Boreriggen "West Mira" ble lørdag truffet av en bølge som medførte at en av riggens livbåter løsnet og falt i sjøen,...