More
  fjellkassen.no

  Sjekk denne robotvaskeren fra Jotun

  En ny robotvasker fra Jotun fjerner groing og vil bidra til reduserte utslipp fra skip.

  Med Semcon som teknologipartner, lanserer Jotun nå en ny robotvasker for proaktiv rengjøring av skip. Jotun Hull Skating Solutions (HSS) inkluderer et fjernstyrt robotkjøretøy kalt HullSkater, som inspiserer skroget under vann og fjerner biofilm og begroing. I tillegg til å redusere drivstofforbruk og dermed CO2-utslipp vil dette også være med på å redusere spredningen av invaderende vannlevende arter.

  fjellkassen.no

  Ifølge den internasjonale skipsfartsorganisasjonen (IMO) står skipsfarten for rundt 3 % av drivhusgassutslippene globalt. Med Jotuns nye løsning for proaktiv rengjøring kan utslippene fra et gjennomsnittlig bulkskip reduseres med 22 000 tonn CO2 eller 12,5 % over en periode på 60 måneder. Dette innebærer en samlet potensiell kostnadsbesparelse på 4 millioner USD.

  Flere store bedrifter har vært delaktig i utviklingen av HullSkater, blant annet: Kongsberg, Semcon, DNV GL, Telenor, Wallenius Wilhelmsen.

  Avansert robotteknologi for bruk under vann


  Jotun HullSkater er et avansert, fjernstyrt robotkjøretøy som er spesialdesignet for inspisering og forebyggende rengjøring av skip som brukes under krevende forhold. Det oppbevares til enhver tid om bord i fartøyet, og er umiddelbart klart til bruk når skipet ligger stille. For rederiene gir dette økt operasjonell fleksibilitet, samtidig som miljøavtrykket blir mindre.

  Semcon har vært med på utviklingen av Jotun HullSkater fra tidlig start, og har hatt ansvar for vurdering av gjennomførbarhet, konseptstudier, mekanisk design, struktur- og dynamikkanalyser. Dessuten design av kontrollsystem, utvikling av programvare og elektronikk samt fremstilling og testing av prototyper.

  -Dette er et banebrytende prosjekt når det kommer til proaktiv rengjøring av skrog, og vi er stolte over å ha fått bidra med bredden av vår kompetanse og erfaring spesielt innenfor robotteknologi og digitale løsninger. Det faktum at operasjonen skjer både over og under havoverflaten, fører til at dette prosjektet er over gjennomsnittet utfordrende, sier prosjektleder hos Semcon, Sindre Nævdal. 

  Kan fjernstyres fra hele verden


  Ved hjelp av magnetiske hjul der hvert enkelt er utstyrt med elektriske motorer for fremdrift og styring, kan HullSkater kjøre både vertikalt og opp ned på skroget uten å falle av. Kameraer og sensorer på kjøretøyet sikrer navigasjonsinformasjon til operatøren og dokumenterer status på skroget. De spesialdesignede motoriserte børstene hindrer begroing på skroget. Kjøretøyet er koblet til operatørens kontrollsentral via en styrekabel, og kan fjernstyres fra hvor som i helst i verden med 4G-dekning. Avhengig av størrelsen på og forfatningen til skroget vil inspeksjon og proaktiv rengjøring vanligvis ta fra 2 til 8 timer. 

  Bekjemper begroing på et tidlig stadium


  Jotun har utviklet en banebrytende, proaktiv rengjøringsløsning for svært krevende forhold. En av hovedkomponentene i Jotun Hull Skating Solutions er Jotun HullSkater – et robotkjøretøy som oppbevares om bord og er designet spesifikt for proaktiv rengjøring. Kombinert med SeaQuantum Skate antifouling og en rekke tjenester vil Jotun Hull Skating Solutions hjelpe fartøysoperatørene med å bekjempe begroing på et tidlig stadium og dermed redusere drivstoffkostnadene, drivhusgassutslippene og spredningen av invaderende vannlevende organismer.

   

  fjellkassen.no

  Her er Island Offshore sin nye kraftplugg

  Under en høytidelig seremoni ved Vard Langsten, ble Island Victory av Gudmor Ingunn Ulstein Botnen. -Vi har opplevd...

  Prosafe kvitter seg med rigg

  Prosafe oppdaterer markedet mandag morgen, og kan melde om en flåteutnyttelse i fjerde kvartal på knappe 23 prosent, mot 63 prosent...

  "West Mira" mistet livbåt i uvær

  Boreriggen "West Mira" ble lørdag truffet av en bølge som medførte at en av riggens livbåter løsnet og falt i sjøen,...